Proprietatile solutiilor




Proprietatile solutiilor depind de compozitia si concentratia lor.
Se numesc proprietati coligative proprietatile care depind doar de concentratia solutiei; acestea vor fi prezentate in cele ce urmeaza.
Presiunea de vapori a solventului deasupra solutiei
Presiunea de vapori a solventului deasupra solutiei este mai mica decat deasupra solventului pur, datorita concentratiei mai mici de molecule/atomi de solvent in stratul superficial.
Scaderea relativa de presiune de vapori ΔP/Po este egala cu fractia molara a solutului:


ΔP=Po-P, Po – presiunea de vapori a solventului, P presiunea de vaproi a solventului deasupra solutiei,
n1 – numar moli solut,
n2 numar moli solvent

Ridicarea punctului de fierbere

Punctul de fierbere a unei solutiii este mai ridicat decat al solventului pur deoarece temperatura la care se va atinge o atmosfera, denumita generic punct de fierbere se atinge la o temperatura mai ridicata datorita scaderii presiunii de vapori a solventului deasupra solutiei.
Legea Raoult : cresterea temperaturii de fierbere a unei solutii este proportionala cu concentratia molala a acesteia (m); constanta de proportionalitate Ke se numeste constanta ebulioscopica si este specifica solventului.








temperatura de fierbere a solutiei





temperatura de fierbere a solventului








Scaderea punctului de congelare
Scaderea punctului de congelare a solutiilor comparativ cu solventul pur este, de asemenea, o consecinta a scaderii presiunii de vapori de deasupra solutiei.
Scaderea temperaturii de congelare a unei solutii este proportionala cu concentratia molala a acesteia (m); constanta de proportionalitate Kc se numeste constanta crioscopica si este specifica solventului.





temperatura de congelare a solutiei





 
  temperatura de congelare a solventului







Constanta crioscopica a apei este Kc=1.86
Cunoscand concentratia solutiei si temperatura de congelare a solutiei se poate determina masa moleculara a solutului.

Presiunea osmotica
Osmoza este fenomenul de difuzie a moleculelor de solvent printr-o membrana semipermeabila ce separa o solutie diluata de una concentrata, din solutia diluata catre cea mai concentrata. Membranele semipermeabile lasa sa treaca doar moleculele solventului.
Egalarea concentratiilor celor doua solutii este tendinta naturala a sistemului.
Presiunea pe care o exercita moleculele solventului in incercarea de a trece in solutia concentrata se numeste presiune osmotica Π.
Presiunea osmotica Π=cRT
unde c este concentratia molala a solutiei in contact cu solventul pur
Proprietatile solutiilor
Apa din vas va traversa membrana semipermeabila catre compartimentul cu solutia concentrata si va urac in tub pana la o inaltime h, la care presiunea hidrostatica va egala presiunea osmotica exercitata asupra membranei de la baza tubului:


Π=cRT=ρgh




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu